dimarts, 22 d’abril del 2008

La Carta de la Terra

La Carta de la Terra és una síntesi de valors, principis i aspiracions àmpliament compartides per un nombre creixent d’homes i dones de totes les regions del món; és el primer intent de la humanitat per escriure una constitució del planeta.
Els principis de la Carta de la Terra estan basats en la ciència contemporània, les lleis internacionals i en el més profund de la filosofia i la religió. Una dècada va durar la seva escriptura atès el gran número de correccions que van circular al voltant del món per obtenir el consentiment d’organitzacions no governamentals, grups comunitaris, societats professionals i experts internacionals en diversos camps.

Es va començar a treballar en la Carta al 1987 arran d’una petició de la Comissió Mundial pel Medi Ambient i el Desenvolupament de les Nacions Unides i la seva publicació és va allargar fins el 1997. La missió d’aquesta iniciativa va ser la d’establir una base ètica sòlida entre la societat emergent per crear un món sostenible basat en el respecte de la natura, els drets humans universals, la justícia econòmica i la cultura de la pau, per tant no és una proposta merament ecològica, tot i que sí que és cert que li concedeix molta rellevància.

La Carta de la Terra és basa en quatre principis fonamentals: 1) respecte i cura de la comunitat de vida, 2) integritat ecològica, 3) justícia social i econòmica i 4) democràcia, no-violència i pau. El principi de integritat ecològica es pot simplificar segons el següent decàleg:

  1. Estalviar energia en la pròpia llar.
  2. Tancar l’agua: és un bé cada cop més escàs.
  3. ¡Les escombraries! En produïm massa.
  4. Utilitzar envasos bons pel medi ambient.
  5. ¡Compte a casa amb els productes químics!
  6. Limitar l’ús dels plàstics.
  7. Estalvia paper.
  8. Utilitza el cotxe racionalment.
  9. Cuidar el camp.
  10. Pensar globalment i actua localment.

Avui és el Dia Mundial de la Terra i rés millor per cel·lebrar-ho que reflexionant sobre l'estat del nostre planeta i indagant sobre la Carta de la Terra. Per cert, la imatge correspon a la que es considera la bandera de la terra, tot i que no té caràcter oficial. Per més informació sobre la carta, wikipedia i la web oficial; el text íntegre de la carta en diferents idiomes aquí. La web oficial del dia mundial de la terra aquí.

1 comentari:

Unknown ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.