dimecres, 30 d’abril del 2008

Energies Renovables, una utopia?

Un sistema basat exclusivament en energies renovables és possible? Acceptant la fi de l’era del petroli en un horitzó temporal d’unes quantes dècades, es possible apostar per les energies renovables enlloc de l’energia nuclear?

M’agradaria que la resposta fos un contundent , tot i que crec que seria una resposta feta més amb el cor que amb la ment. Tot i així, la cobertura potencial de les energies renovables semblen que van per bon camí, tot i que aquest tant anhelat i somiat desig encara roman molt lluny.

Segons comenten els companys de JEV de Cerdanyola del Vallès, durant alguns dies del passat mes de març, la producció d’energia eòlica va ser superior que la provinent de centrals nuclears. Els motius foren un augment de vent per sobre la mitjana i una disminució de la demanda elèctrica atès la coincidència del període de vacances de setmana santa que va disminuir consums en llars i empreses. L’article aquí.

Llegeixo al bloc Ison 21 que el país nòrdic d’Islàndia cobreix el 85% de la demanda elèctrica mitjançant l’energia geotèrmica. Malgrat ser una zona freda propera al casquet polar Àrtic, el país es troba emplaçat sobre una zona volcànica que permet escalfar aigua en el subsòl fins altes temperatures per aprofitar l’alta pressió degut a la temperatura per turbinar-la i obtenir electricitat. Noticia publicada aquí.


Per altra banda, darrerament he llegit en diverses pàgines webs que parlen sobre immenses extensions de plaques solars emplaçades en deserts o zones despoblades com a possible solució per cobrir la demanda mundial. En la web Ecomicrosiervos hi ha un petit article sobre l’àrea mundial necessària per satisfer la demanda energètica mundial amb aquest tipus de sistemes energètics amb un rendiment d’eficiència de només un 8%. L'enllaç aquí.

Els punts negres de la primera fotografia indiquen les zones que caldria cobrir amb les cèl·lules solars i en la segona s’indica l’àrea de terra necessària per satisfer la demanda total energètica per tot el món, Europa i Alemanya.




Utopia? Encara consideres que l’energia nuclear és la única via per mantenir el nivell energètic del futur? No consideres les renovables com una opció ferma i real?

2 comentaris:

zel ha dit...

Jo sí!!!! Jo m'apunto a la proposta! On hem d'anar a demanar? Com hem de fer campanya?
Ara visitaré tot el que proposes, però abans un petó!!!!

CGS ha dit...

Doncs apostar per les renovables és necessari però no suficient. Si més no amb el nivell de consum energètic actual i, el que és pitjor, amb les previsions futures.
De fet, ni tan sols amb l'energia nuclear (que jo no vull de cap manera) tindrem prou en el futur amb el nivell de creixement actual. Si t'interessa el tema et recomano la web crisisenergetica.org (la secció Die-Off és de lectura obligatòria)

Una abraçada,
Carles