dijous, 24 d’abril del 2008

La Bala Blava

La Bala Blava és una famosa fotografia de la Terra presa el 7 de desembre de 1972 per la tripulació de la nau espacial Apollo 17 a una distancia d’uns 45.000 kilòmetres; la imatge és una de las poques que mostren la Terra completament il·luminada i de fet em sembla que va ser la primera instantània complerta, ja que els astronautes tenien el Sol darrere d’ells quan van prendre la imatge. Pels astronautes, la Terra tenia la grandària i l’aparença d’una típica bala de vidre blava, d’aquí el nom.


Aquesta fotografia sobre un fons blau fosc conforma la denominada bandera de la terra, dissenyada per l’activista del pacifisme John McConnell; tot i que la bandera no té caràcter oficial, s’utilitza des de la primera celebració del Dia de la Terra.


La primera versió de la bandera de la terra presentava els mateixos elements però el planeta estava representat amb una serigrafia que reproduïa els oceans i els núvols amb els colors blau i blanc.


Posteriorment, es va introduir la fotografia presa per l’Apollo 10 el 18 de maig de 1969 on gairebé es veu tota l'esfera terrestre i es va canviar el color del fons.