dimarts, 24 de juliol del 2007

La ciutat del medi ambient

Leicester és una ciutat de 300.000 habitants situada al centre d'Anglaterra. Està considerada com la més respectuosa amb la natura de la Gran Bretanya i el 1990 va ser designada com la Ciutat del Medi Ambient.
La ciutat procura viure d'acord amb el respecte per la natura i promou tot tipus d'activitats per assolir un nivell medi ambiental de qualitat com el reciclatge, l'estalvi energètic i la protecció d'espais verds.
Va implantar un programa de reducció de fums, el 1975 va ser declarada Ciutat Sense Fums i en els darrers anys ha plantat més de 20.000 àrbres per les seves rodalies. Leicester disposa del seu propi model de vivenda ecològica; la vivenda està oberta al públic i atrau a més de 13.000 visitants l'any, té un molí de vent per generar energia elèctrica, un hort en el que es mostra el procès de compostatge i equipament ecològic per jocs infantils.
Possiblement sigui un exemple a seguir per moltes ciutats, tot i que tampoc cal anar molt lluny per trobar exemples comparables, encara que sigui a una altra escala, com és el cas de Vitòria, una ciutat sumament respectusosa amb la natura, la qual ha rebut varis premis per les seves bones pràctiques ambientals; actualment, hi han múltiples iniciatives per transformar les ciutats en llocs més sostenibles com la Red Española de Ciudades por el Clima (web aquí) o la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat (web aquí).