dimecres, 4 de juliol del 2007

Casals ambientals

Darrerament he tingut la sort de poder participar en l’organització de casals ambientals per la canalla gràcies a la invitació d’un molt bon amic, el qual s'encarrega de l'àrea de joventut de l'associació de veïns del barri Camp d'Esports de Lleida. Aquests casals són una manera d’entreteniment per als nens mentre els pares treballen, així que la idea bàsica és la de fer-los passar l’estona d’una manera divertida, però això es pot fer inculcant valors cívics, de solidaritat, companyerisme... i també, perquè no, de respecte i estima per la natura.

Durant els quatre dies que va durar el casal de Setmana Santa, vam intentar reutilitzar tots aquells residus que generàvem, disposàvem de contenidors selectius per contribuir amb les tasques de reciclatge que es duen a terme a la ciutat i, com a activitat estrella, el darrer dia vam organitzar una ginkama ambiental.

La ginkama girava entorn del reciclatge; com a inici de l’activitat vam muntar un show teatral on l’únic contenidor que anteriorment existia no entenia el motiu de la presència de nous contenidors de colors, els quals s’esmeraven en explicar-li el perquè de la seva existència i el tipus de residus que cadascun podia guardar. A partir d’aquí, vam organitzar una sèrie de jocs en que la canalla devia identificar el color de cada contenidor amb els residus que admet amb la intenció de convertir la ciutat en un espai net ja que fins ara no es reciclaven ni es separaven els residus. En la foto podeu veure els contenidors i un termòmetre gegant que indicava l’estat de netedat de la ciutat a mesura que s’anaven superant les diverses proves.

Atès que els petits s’ho van passar bé i els pares ens van comentar que havien trobat molt encertada aquesta iniciativa, vam decidir repetir l’experiència en el casal de juny. El darrer dia vam muntar una sortida al Parc Municipal de la Mitjana, on també vam entretenir els nens amb jocs ambientals que els responsables del parc disposen i que permeten conèixer una mica més aquest espai natural de la ciutat de Lleida. Entre ells hi havia un puzle gegant del parc, un joc d’unir cadenes tròfiques d’animals que viuen al parc, un joc de bitlles sobre què es pot i què no es pot fer al parc...


Degut a la grata experiència d’aqueta iniciativa, tenim la intenció de donar-li un caire ambiental al casal de Nadal, i de muntar per primer cop al barri un esplai setmanal de dissabtes pel matí. I qui sap si de cara l'estiu del proper any ens atrevim a unes colònies de 12 dies a la muntanya.

P.D. 1: Agraïm a la Regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient (abans ICV i des del 16 de juny del PSC) que ens cedissin contenidors selectius pel show teatral i imans per regalar a la canalla pel casal de Setmana Santa, així com poder fer ús dels jocs ambientals (anomenats Ambijocs) per la sortida al Parc de La Mitjana.

P.D. 2: De la mateixa manera que existeixen cursos per ser monitor d’oci o temps de lleure i cursos per ser director d’esplais i campaments, des de fa uns anyets també s’imparteixen cursos per ser monitor d’educació ambiental.