dijous, 15 de novembre del 2007

Ironies de la vida...

Pot semblar que la ciutat de València sigui la seu ideal per albergar una cita tan important a nivell mundial com la trobada d’experts del IPCC i la presentació del Quart Informe sobre Canvi Climàtic. Una ciutat atractiva, moderna i cosmopolita, amb unes instal·lacions fascinats arquitectònicament parlant per acollir la reunió com és el complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències.


Desconec com es realitza l’elecció de la seu que acull l’esmentada trobada, però no deixa de ser curiós que l’escollida sigui la capital de la Comunitat Valenciana, una ciutat que no destaca per la seva sostenibilitat ni pel seu respecte pel medi ambient.

La Generalitat valenciana va aprovar la construcció d’un circuit de Fòrmula 1 a partir de l’agost 2008; aposta per un desenvolupament urbanístic de luxe que gira entorn de camps de golf, activitats que consumeixen grans quantitats d’aigua; es va posicionar a favor del transvasament de l’Ebre, independentment que el cabal del riu resultant fos inferior al mínim hidrològic, de l’alt percentatge de pèrdues d’aigua en el transport o del retrocés del delta; encara no ha aprovat una estratègia de futur que lluiti contra el canvi climàtic ni ha creat cap organisme que treballi específicament en el tema.
Segons explica l’ONG Ecologistas en Acción en la seva web, des de 1990 fins al 2004 la Comunitat Valenciana ha incrementat en un 75’2% les emissions de gasos d’efecte hivernacle; la seva intensitat energètica (energia necessària per produir una unitat de PIB) ha augmentat un 35%, de manera que per produir els mateixos bens necessita generar més energia; i el creixement d’emissions degut al transport ha estat superior al 85%.

Per aquest motiu, membres d’aquesta entitat ecologista també va voler donar la benvinguda, al igual que va fer Grenpeace, als experts del IPCC desplegant una pancarta on es podia llegir Benvinguts a València, capital de la insostenibilitat, denunciant així les polítiques valencianes a nivell medi ambiental, tant local com autonòmicament.


El 14 d’octubre de 1957 es va produir el que es coneix com la gran riada de València, que amb un caudal de 3.700 m3/s va inundar gran part de la ciutat. Com a conseqüència, es va realitzar un projecte que va consistir en la desviació del curs natural del riu per fora la ciutat amb la finalitat d’evitar futures inundacions. El nou traçat del riu Túria gairebé baixa sec perquè el cabal del riu en els seus quilòmetres finals és molt baix, però en canvi, per l’antic llit del riu el cabal de gent que hi circula és molt elevat, atès que aquesta zona s’ha convertit en un espai lúdic i cultural, amb jardins, zones esportives, auditoris oberts, amb el Palau de la Música, l’Oceanogràfic... i guaita per on, el complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències.