dijous, 22 de novembre del 2007

Després de l'apagada, l'engegada mundial

L’apagada del passat 15 de novembre va suposar una disminució de 50MW a Catalunya, és a dir, una reducció del 0’7%; a la resta de l’estat espanyol el descens fou de 160MW. La passada edició al més de febrer va ser més seguida pels ciutadans ja que a Catalunya es va arribar al 3% y a Espanya es van estalviar 1000MW (dades segons Red Eléctrica Española).

Em sorprèn que la participació hagi minvat respecte l’anterior vegada; no se si el fet que darrerament s’hagi parlat tant sobre el canvi climàtic ha provocat un estímul negatiu sobre la gent de manera que aquesta s’hagi afartat del tema, potser la repetibilitat de la mateixa iniciativa ha provocat la desídia de molts...



És molt curiós i trist que una setmana i escaig després de l’apagada moltes ciutats comencin a engegar les llums d’ornamentació nadalenca, a Barcelona el 23 d’aquest mateix mes. Tot i això, cal tindre ben clar que els qui van convocar l’apagada del dia 15 són entitats ecologistes que no són els responsables ni tenen cap relació amb l’enllumenat nadalenc; en tot cas, el que sí es criticable és la postura que molt ajuntaments duran a terme properament: es van adherir a l’apagada i en pocs dies il·luminaran les nits pre-pre-pre-nadalenques. Aquesta postura indica clarament que la seva participació en l'apagada de la passada setmana va ser simplement una postura de cara la galeria que no els va incitar a la reflexió.

Mantenir una postura respectuosa amb el medi ambient no significa acabar amb aquest tipus d’ornamentació: retardar fins el 22 de desembre l’enllumenat, coincidint amb el inici de les vacances dels infants que són els que vertaderament gaudeixen d‘aquesta lluminària; reduir el nombre de bombetes per ornament; espaiar més la separació entre els ornaments penjats al llarg del carrer; emprar bombetes de baix consum, bombetes eficients o leds... D’aquesta manera es reduiria el consum energètic, es contribuiria amb la lluita contra el canvi climàtic, es respectaria el medi ambient, els màxims responsables de la ciutat donarien exemple a la resta de la ciutadania, es mantindria un comportament conseqüent amb la participació en l'apagada i l’ambient nadalenc seguiria vigent al carrer en forma de llum.

No crec que sigui tant difícil, simplement és una qüestió de voluntat.



PD: La primera imatge ha estat extreta de la web de Red Eléctrica Española (REE) i la segona és una ampliació de la mateixa entorn de les 20 hores. L'article de El Periódico de Catalunya que comenta els altres dos gràfics, aquí.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Carles,
Feia dies que no visitava el teu blog. Veig que t'has decantat per fer una labor de conscienciació sobre la necessitat de preocupar-se en tenir cura del nostre medi ambient. Per tant dedueixo que estàs molt sensibilitzat pel tema.
Jo opino que la situació mediambiental és preocupant i sóc bastant pessimista, a més em sento impotent.
A veure si la propera vegada que ens veguem, sigui per prendre algo o lo que sigui, doncs m'expliques coses sobre els teus punts de vista. Tinc bastanta curiositat per saber. A més segurament estàs enterat de temes que jo ni he escoltat.
Fins aviat