Des d'ahiri i fins el proper dimecres es cel·lebra la Setmana Europea de la Mobilitat. La idea d'aquesta iniciativa és conscienciar la gent de la necessitat d'una nova manera de mobilitat més eficient i menys contaminat; els embusos i l'alt contingut de CO2 en les ciutats segueixen sent protagonistes però en aquesta ocasió, l'alt preu del petroli així com el declivi de les seves existències posen de relleu la importància del canvi en el tipus de mobilitat.
En els darreres dies han arribat mesures relacionades amb el tema com l'anunci de l'alcalde de Barcelona d'unir els dos tranvies de la ciutat per la Diagonal a fi de prioritzar el transport públic davant el privat en una via d'alta utilitat o del carnet gratuït d'autobús per escolars a Lleida.
En principi totes les institucions públiques caminen vers la mateixa direcció, que és cap a una nova fòrmula de mobilitat sostenible, però no sempre les decisions acordades són coherents. L'estació de l'AVE de Tarragona es troba situat a gairebé mitja hora de la ciutat; si l'estació s'hagués emplaçat en una ciutat com Reus o Tarragona, o bé els reusencs o bé els tarragonins no haurien d'agafar un mitjà de transport, però ara tothom ho ha de fer.
Respecte els ciutadans, em sembla que la majoria comparteixen la idea de transport sostenible, però quan això implica una contraprestació negativa en la seva vida no ho veuen bé, la llei dels 80 Km/h n'és un bon exemple. Per tant, crec que arribem a una segona etapa en la conscienciació de la gent, que consisteix en fer veure que necessitem de la seva ajuda per canviar el sistema.
Per altra banda, molts consideren que això dels dies o setmanes temàtiques és una tonteria i no serveixen per rés. Això en certa manera depén del tarannà de la persona: per una banda estan els que no els interessa el tema en qüestió per manca de sensibilitat o perquè prioritzen les seves comoditats davant quelcom que les amenaça lleument; per l'altra banda hi ha gent amb ganes de descobrir i d'implicar-se que aprofitaran aquests dies per imformar-se sobre què és això, compararan dades, intentaran descobrir si en la seva situació poden o no contribuir per una mobilitat sostenible, si els sembla correcte la manera d'enfocar-ho o inclús si estan d'acord amb la filosofia conceptual de la iniciativa...
Sigueu protagonistes i fonamenteu la vostra opinió, ja sia a favor o en contra, en base a l'observació, l'experimentació i la recerca d'estudis de dades.
Per altra banda, recordeu que el proper dilluns serà el Dia Mundial Sense Cotxes, dia a partir del qual es va decidir muntar la Setmana de la Mobilitat.
1 comentari:
Hola Carles. No te había hablado aún de un proyecto personal que espero que vea la luz pronto. Esta relacionado con tu entrada, con la movilidad sostenible: www.ir2m.com
Saludos
Publica un comentari a l'entrada