dilluns, 9 de juny del 2008

La cigonya de Lleida

Els i les Joves d'Esquerra Verda (JEV) hem endegat la campanya La cigonya de Lleida: mantinguem les cigonyes a la plaça Cervantes, per diversos motius que us expliquem a continuació.
D'una banda, i davant el projecte de remodelació de la plaça Cervantes, ens preocupa que s'iniciïn les obres en un moment en que aquestes puguin afectar la nidificació de les cigonyes que hi habiten. Les cigonyes inicien la còpula a principis de febrer i, al llarg dels mesos de març i abril, coven els ous i naixen els pollets. És a dir que des del febrer fins al juliol (o l'agost amb més garanties), qualsevol intervenció a la plaça que suposés treure el niu, afectaria els processos biològics d'aparellament, còpula, posta, incubació i cria d'aquestes aus. Davant d'aquest fet, sol·licitem a l'alcalde Àngel Ros que no comencin les obres dins el termini de nidificació de la cigonya, a fi d'estalviar-li un patiment innecessari.
D'altra banda, creiem que la Paeria ha d'aprofitar les remodelacions de les places Cervantes i Ricard Viñes per fer de Lleida una ciutat millor, que potencia i té cura del seu patrimoni i dels fets diferencials que donen personalitat als diferents indrets de la capital del Segrià. Estem d'acord en remodelar la plaça Cervantes, entre d'altres coses, perquè es retiri el monòlit franquista que hi ha instal·lat; però una de les característiques de la plaça és que, al capdamunt de l'esmentat monòlit, hi ha un niu de cigonyes. Som moltes i molts els ciutadans i les ciutadanes que gaudim amb la presència d'aquestes aus blanques i llargarudes, i que fins i tot les considerem un dels símbols de la nostra ciutat. I també som moltes i molts, els i les que no volem perdre la possibilitat de pujar des de la font de l'avinguda Catalunya gaudint d'una Rambla d'Aragó arbrada, coronada per la port solemne de les cigonyes de la plaça Cervantes.
És per aquests motius, que també sol·licitem a l'alcalde de Lleida que al nou disseny de l'espai, s'inclogui la construcció d'una estructura vertical que pugui acollir de nou a les cigonyes i que esdevingui, al mateix temps, un monument a aquestes.
Davant l'anunci de la remodelació de la plaça Cervantes de Lleida, JEV, ICV i les entitats Alternativa Ecologista Artesa de Lleida, Associació Amics dels Animals del Segrià, Protectora d'Animals Lydia Argilès, Pronactur, Progat Lleida i SEO/Bird Life Lleida manifesten que:
  • Siguin tingudes en compte les dates d'aparellament, posta, incubació i cria de les cigonyes que hi habiten, per tal de no interferir en els seus processos biològics.
  • S'ubiquin temporalment el niu en un altre indret des de l'inici de les obres fins la seva finalització, i sempre fora del període d'aparellament, posta, incubació i cria de les ciginyes que hi habiten.
  • S'inclogui en el disseny de la plaça una estructura vertical de base i alçada necessàries, on tornar a ubicar el niu quan les obres finalitzin.
  • Que tot això es faci d'acord amb el criteri de tècnics i experts medi ambientals.

Per més informació consulteu el bloc de la campanya.