dimarts, 20 de maig del 2008

Les mentides del canvi climàtic

Las Mentiras del Cambio Climático és un llibre ecològicament incorrecte escrit per Jorge Alcalde i editat per Libros Libres. L’autor pretén donar veu a personalitats que mantenen una postura crítica respecte el canvi climàtic i el seu origen antropogènic.

En la primera part del llibre es critica la postura de certs personatges públics que s’han convertit en una icona en defensa de la salut de la terra i que en canvi, porten una vida privada poc sostenible; la segona part explica les dificultats per expressar públicament una opinió contraria a l’actual en que molts científics s’han trobat per part dels mitjans de comunicació; un altre apartat del llibre explica que el IPCC no ha tingut en compte les explicacions d’alguns científics que no consideren l'existència d’un canvi climàtic provocat per l’home i que per tant, el darrer informe realitzat no és resultat d’un consens entre tots els membres del IPCC.

És trist i molt criticable que persones que lluiten públicament contra el canvi climàtic portin una vida privada poc sostenible, especialment perquè la seva condició mediàtica influeix en una acceptació popular sobre el problema, però els ciutadans que no manipulem dades sobre el tema hem de construir la nostra pròpia opinió en funció del IPCC, no de documentals, pel·lícules o llibres. Malgrat que el darrer informe del IPCC no hagi estat aprovat pel 100% dels seus integrants, sí és un document elaborat i aprovat per la gran majoria de integrants.

La veritat és que he trobat a faltar alguna part que de manera senzilla però ben documentada expliqués les bases científiques dels investigadors que neguen la teoria del canvi climàtic, temàtica en la qual m’interessa indagar i que no m’ha resolt satisfactòriament aquest llibre.

3 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Suposo que és difícil que tots els membres del IPCC es posin d'acord en l'origen del canvi climàtic. La raó deu ser que tot el que tenim per explicar aquest canvi són evidencies indirectes, tot es redueix a correlacions (temperatura-CO2 per exemple). Malauradament, dubto que es pugui arribar mai a tindre una evidència directa de l'origen antropogènic.

No obstant, tenim dues opcions: Intentar solventar-ho o no fer-hi res. Si es baixen les emissions de CO2 i continua l'escalfament, mala sort, però al menys ho haurem intentat. La resta de posicions les trobo irresponsables, i negar l'origen antropogènic sempre estarà basat en evidencies tan febles com defensar-ho. El que em porta a preguntar-me: Hi haurà interessos (econòmics) darrera dels negacionistes? No es fa cap anàlisi desde aquest punt de vista el llibre que comentes?

ferran ha dit...

A veure, no l'he llegit. Però fa més pinta de llibre polític que no científic. L'editorial és una mica... sospitosa.

Carles Sampietro Lara ha dit...

Estic d'acod amb tu asymetrich.

Crec que primer cal diferenciar entre 1)els cicles climàtics de la Terra en que periodes de glaciacions i èpoques calentes es van alternant atès els cicles solars i altres factors altament complexes i 2) la contribució humana en aquests periodes en que l'augment del Co2 i altres factors contribueix a moldejar el clima.

El llibre no deixa entreveure cap interès dels negacionistes, per això ja tenim el llibre de l'Al Gore on s'explica els interessos de petrolieres i demès.

Em vaig comprar el llibre amb la intenció de saber les bases científiques, els motius dels qui neguen un canvi climàtic, però me trobat exemples de gent que no ha pogut publicar un article sobre el tema, que no ha aparegut la seva opinió a contracorrent en el informe del IPCC... Coses interessant, però jo bucava una altra cosa en aquest llibre.

I sí, l'editorial és força sospitosa, només cal indagar un mica sobre altres titols de l'editorial.

Per cert, benvingut al bloc ferran, en els propers dies visitaré el teu bloc.