dimecres, 14 de maig del 2008

El símbol de la pau i l'energia nuclear

Fa gairebé dos mesos, l’Eduard relatava en el seu bloc la curiosa història de l’origen del símbol de la pau:

El símbol va néixer com emblema antinuclear, però aviat va quedar associat a la pau, i en les últimes cinc dècades ha estat present en protestes antibèl·liques de tot el món.



El cercle travessat per vàries línees va ser creat el 21 de febrer del 1958 per l’artista i dissenyador britànic Gerald Holton, que segons diuen es va inspirar en la desolació davant la barbàrie pintada per Goya. El seu objectiu era crear un logotip per la Campanya pel Desarmament Nuclear (CND en anglès). Així que a partir de banderes alfanumèriques (un mètode d’enviament d’informació codificada) va dissenyar el seu emblema amb les representacions de les lletres N i D, de Nuclear Disarment.



La primera aparició del símbol es va produir durant una manifestació del CND, que va transcórrer des de Londres a Aldermaston, on es fabricaven (i es segueixen fabricant) armes nuclears.El símbol no va tardar a creuar l’Atlàntic i aviat es va fer servir per manifestacions a favor dels drets civils, i posteriorment en protestes contra la guerra de Vietnam. Van ser precisament aquestes últimes protestes les que van popularitzar el símbol a nivell mundial.Avui en dia el símbol està totalment associat a la pau, i el podem veure en qualsevol manifestació pacifista.

L’evolució del significat associat al símbol no ha canviat en el decurs de la història, simplement en un inici era un signe contra les armes nuclears empleades en les guerres com van poder ser les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki, i finalment ha passat a convertir-se en un element pacifista en contra de qualsevol tipus de guerra.

Actualment, quan és parla de l’energia nuclear sempre es tendeix a representar-la mitjançant les torres de refrigeració –les quals permeten disminuir la temperatura de l’aigua escalfada indirectament pel reactor nuclear, tot i que no totes les centrals les tenen-. De fet, el logo del Foro Nuclear representa la silueta d’ambdós torres i la imatge real de les esmentades torres és molt comú per il·lustrar qualsevol escrit referent al tema.





Per altra banda, el símbol de rebuig per l’energia nuclear és el que es mostra a continuació; desconec el seu autor i m’imagino que representa una espècie de sol radiant feliç com a suport encobert per les energies renovables, però aquesta interpretació només és una suposició meva. Regirant per la xarxa he trobat un altre símbol antinuclear, tot i que mai l’havia vist.


I la que fins ara era la icona que informava sobre la perillositat de radiositat ionitzant, el 15 de febrer de 2007 va ser substituït per una altre més contundent.

PD: Fotografies 1 i 2 de Porsilasmocas; la 3 ha estat extreta de la web del Foro Nuclear; la resta de wikipedia. El text en cursiva ha estat copiat del bloc de l'Eduard, tal i com es menciona al inici de la present entrada.

3 comentaris:

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Gràcies per la cita!

Al final, escollim el símbol que escollim, l'important és que de nuclears no en volem.

Energia nuclear, no gràcies!

Salut!

zel ha dit...

Gràcies per donar-ho a conéixer i gràcies per haver conegut també gràcies a tu el blog de l'Eduard.
Petons, Carles.

Anònim ha dit...

En tot cas, sempre la mateixa lluita...