diumenge, 16 de desembre del 2007

Lo Cacau tanca

Lo Cacau, la botiga de Lleida dedicada al Comerç Just tancarà el proper 31 de gener les seves portes. Segons l’entitat, degut la competència de les grans superfícies, la crisi del petit comerç i l’aparició d’una altra botiga dedicada al Comerç Just han fet que Lo CaCau sigui inviable, atès que no s’arribaven a cobrir les despeses econòmiques necessàries. Aquesta botiga pertany a l’Associació de Comerç Just Lleidatana, que va decidir complementar la seva tasca de difusió amb l’obertura fa 8 anys d’una botiga situada al carrer Cavallers (una mica més amunt del Natura) dedicada al comerç just i el consum responsable.

Jo no soc un comprador habitual d’aquesta botiga, però és una pena que s’hagi arribat a aquesta situació. Recordo haver comprat productes alimentaris a bon preu, de qualitat i amb un tracte molt amable per part dels dependents, però sempre hi he anat de manera puntual.

L’altra botiga de comerç just de la qual es fa esment és la de Intermon-Oxfam, situada al carrer Roca Llaurador, davant del Cafè del Teatre, en la qual no hi he entrat mai. Malgrat dedicar-se al mateix sector, el plantejament d’ambdues és molt diferent; la de Intermón-Oxfam funciona exclusivament amb voluntariat i disposa de l’ajuda d’una ONG molt important i potent; per contra, Lo CaCau considera el projecte com una activitat que ha de ser sostenible per si mateixa, incloent les despeses comercials com el lloguer del local, sous de dependents...

Trobo que l’existència d’aquest tipus d’establiments i iniciatives són fonamentals per la nostra societat, tot i que encara els ciutadans no les tenim molt en compte en els nostres hàbits de consum habituals. Tal i com es diu en la carta pública escrita per l’associació, el consumidor sempre té la darrera paraula. És qui accepta o refusa un producte. A més de valorar la qualitat i el preu, pot preguntar-se pels seus costos socials. A l’escollir uns productes i refusar-ne d’altres, contribueix a marcar les regles del joc del mercat. El consum responsable implica tenir en compte no només el preu i la qualitat sinó també els valors ètics.

Notícia publicada en la web de la Coordinadora d'ONG de Lleida, on trobareu un enllaç en pdf molt recomanable escrit per Lo Cacau.