dissabte, 2 de febrer del 2008

Dia Mundial de les Humitats

La Convenció sobre les Humitats (coneguda també com Convenció Ramsar) és un tractat intergovernamental que serveix de marc per l’acció local, nacional o internacional en pro de la conservació i l’ús racional de les humitats i els seus recursos. Va ser aprovada en la ciutat iraní de Ramsar en 1971, va entrà en vigor en 1975 i va designar el 2 de febrer com el Dia Mundal de les Humitats. La definició sobre humitats emprada per la Convenció avarca qualsevol tipus d’humitat relacionada amb llacs, rius, oasis, estuaris, deltes, zones marines properes a la costa..., així com llocs artificials com arrossars, pantans...

Les zones humides regulen els règims hídrics, són fonts de biodiversitat, desenvolupen un paper fonamental en l’adaptació del famós canvi climàtic i constitueixen un recurs de gran valor econòmic, científic, natural i recreatiu. Les antigues civilitzacions van sorgir i evolucionar vora grans rius, el benestar de molta gent està basat en la disponibilitat de recursos hídrics i activitats fonamentals per l’alimentació humana com l’agricultura o la pesca es sostenen gràcies a l’aigua. Atès la desaparició i el retrocès de moltes zones humides es va decidir crear una convenció que protegís aquests ecosistemes.

La llista de zones humides arriba a més de 1700, les quals cobreixen més de 153 milions d’hectàrees. Les zones de Catalunya llistades són els Aiguamolls de l’Empordà, el Delta de l’Ebre, l’Estany de Banyoles i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

En la seva web podreu trobar molta informació sobre ús racional i sostenible de les zones humides, legislació, manuals de conservació...

2 comentaris:

ErrareHumanumEst ha dit...

No dic que no siguin útils sinó tot al contrari, a vegades serveixen per impulsar accions més focalitzades i d'obligatorietat a part d'unificar criteris i encaminar futures accions.

La llàstima dels convenis és que per posar d'acord tots els països acaben sent ambigus a parir i a més, de l'àmbit legislatiu són les que menys pes tenen en quant a obligatorietat en el seu compliment. Cap païs està obligat a res firmant un conveni, és per això que el que es diu als convenis només son recomanacions.

El mateix passa amb les espècies a la Llista vermella de la IUCN, si no hi ha cap directiva europea, llei estatal, comunitaria etc etc... que empari les espècies citades a la llista, de res serveix, únicament té caràcter científic.

Les zones humides a Catalunya que tenen algun tipus de protecció i el fet que aquesta protecció s'apliqui i sigui una realitat, és més aviat per les directives europees,aquestes sí d'obligat compliment, de la qual se'n ha originat la Xarxa natura 2000 que ha aportat catalogacions ZEPA o LICS.
El que si és veritat és que és probable que el conveni de RAMSAR facilités la creació d'una directiva d'aquest tipus.

zel ha dit...

Hola lluitador incansable! Passo a saludar, que fa dies que no et dic res...Però vinc a llegir, eh? que consti...Petons!