dijous, 18 d’octubre del 2007

Premi Nobel de la Veritat Incòmoda

Com ja es sabut per tothom, l’honor de rebre el Premi Nobel de la Pau d’aquest any 2007 ha caigut en mans del Pannell d’Experts Sobre el Canvi Climàtic (IPCC) i Al Gore pels seus esforços per crear i difondre un major coneixement sobre l’home, el canvi climàtic i per establir les bases de les mesures que són necessàries per contrarestar aquest canvi, segons informa la web oficial.

Em va alegrar molt que aquest tema tant transcendental per la humanitat sigui digne de rebre tant preuat premi, tot i que d'entrada em va sorprendre relacionar pau amb canvi climàtic. S'ha d' admetre que entre pau, solidaritat i drets humans és pot establir una relació amb el canvi climàtic, la natura i el medi ambient; jo mateix moltes vegades he parlat d’ambdós temes sense establir una frontera visual clara, però tot i aquesta relació que es pot traçar entre ambós vectors i malgrat l'exemple que descric a continuació, em costa entendre que el Nobel de la Pau faci referència a la lluita contra el canvi climàtic.

Per posar un exemple, puc citar que el llac Txad, el sisè més gran del món l’any 1963, s’ha reduït 20 vegades respecte la seva dimensió original degut l’escassetat de pluges i la seva sobreexplotació; quan estava ple feia de frontera natural entre els països de Txad, Nigèria, Camerun i Níger. Actualment, la gent ja no pot emprar la seva aigua escassa per beure, pastar bestiar ni conrear la terra; per una qüestió de supervivència, aquest africans van haver d’endinsar-se centenars de quilòmetres endins del llac seguint les aigües que retrocedien fins topar amb el país veí, fet que va provocar disputes, batalles i genocidis per l’ús de l’aigua i la propietat de les terres fèrtils properes al llac.

Conseqüentment, la pau és pot veure amenaçada per guerres i conflictes bèl·lics pel control de recursos naturals i per les conseqüències socials, econòmiques i territorials que provocarà el canvi climàtic. De totes maners aprofito per citar que l’equivalent medi ambiental del Premi Nobel és el Premi Goldman, i em sembla (no n'estic molt segur) que també existeix el Premi Medi Ambient de les Nacions Unides.

En definitiva, aquest premi el considero com una gran publicitat sobre el tema que pot fer canviar d’opinió els escèptics que encara queden i un reconeixement a la importància d'un tema de màxima transcendència per l'humanitat. També crec necessari remarcar que aquest premi és compartit amb l'IPCC; tinc la sensació que si l’exvicepresident d’EEUU no hagués rebut el guardó no se’n parlaria tant; evidentment això és degut la seva condició mediàtica i pel seu controvertit passat com polític ambiental.

Tothom va celebrar l’arribada a la gran pantalla el llargmetratge Una Veritat Incòmoda; vam desitjar que li concedissin l’Òscar al Millor Documental i fins i tot es va comentar que si guanyava pot ser es presentava com a candidat demòcrata per les properes eleccions; per Sant Jordi molts ens vam fer amb el llibre homònim i recentment ha estat designat com a Premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional 2007. Dos anys fantàstics per Al Gore que ens va fer admirar la seva figura com activista ecològic, però de cop i volta, amb la concessió de Premi Nobel de la Pau, es comenta que la seva carrera política deixa molt que desitjar a nivell medi ambiental, o que malgrat interessar-s’hi seriosament, sempre va donar prioritat als aspectes econòmics en detriment dels medi ambientals.

Sobre el seu passat, no hi puc opinar perquè el desconec, no el vaig seguir gaire; per una informació genèrica de la seva vida, wikipedia. Recomano la lectura de l’article del bloc Amics Arbres-Arbres Amics, que el posen a parir literalment; per obtenir la versió des d’una altra perspectiva, res millor que ell mateix mitjançant el seu llibre, on es parla de la seva activitat política com a senador i vicepresident ambiental, encara que no es donen massa explicacions.

Sembla que aquest premi incomoda molta gent; m'agradaria aprofunditzar més en la vida professional d'Al Gore atès el meu desconeixement per poder jutjar-lo. Que molts ecologistes hi estiguin en contra em fa adoptar una opinió negativa sobre la seva persona, però perquè no se'n va parlar d'això abans? De moment, davant el dubte, m'alegro per l'IPCC i pel canvi climàtic.

1 comentari:

pititeta ha dit...

Per fi el meu comentari...Esperem que no s'esborri.
Crec que tu apliques el terme pau, com a antònim de guerra i en aquest cas, el que significa, és la voluntat de fer un món millor per a les persones.
Sobre el personatge d'Al Gore, segur que té la seva cara i la seva creu. És evident que ha obtingut beneficis a nivell personal de la seva campaya, tant econòmics com de notorietat, cosa que li aplana el camí cap a la Casa Blanca, i emprant la saviesa popular, de vegades "ni els bons són tant bons, ni els dolents són tant dolents".
El que crec que s'ha de tenir en compte és que s'ha creat una conciència social cap a un problema real i que a partir d'aquí s'haurien de proposar solucions viables. Estem vivint el boom del canvi climàtic, se'n parla a tot arreu i a casa meva, d'això se'n diu marqueting. Que hi ha altres problemes??? És claríssim que sí, però a m m'agrada ser positiva i pensar que això pugui ser una espurneta per a q la gent tingui més conciència mediambiental. Esperem que amb el temps, totes les persones anònimes que treballen en aquest i en altres temes tinguin una rellevància similar. El problema és que aquest senyor ho ha acnseguit mitjançant una via escassa per a la majoria dels mortals: diners.