dimarts, 23 d’octubre del 2007

Solar Decathlon 2007

La Solar Decathlon és un prestigiós concurs bianual patrocinat pel Departament d’Energia dels Estats Units (entre altres) i que té lloc a Washintong DC. El repte està adreçat a universitats i consisteix en dissenyar i construir un prototipus de vivenda solar i bioclimàtica.

La competició es cel·lebra durant el mes d’octubre; del 3 al 12 s'aprofita per construir les cases i del 12 al 20 es permet que el públic passegi pel recinte a fi d' observar les diferents cases acabades. Es valoren 10 aspectes tècnics com la seva viabilitat econòmica, lluminositat, arquitectura, balanç energètic..., partint de la base d'una estètica atractiva, amb una adequada habitabilitat i alimentada per energia solar com a única font energètica.


En aquesta tercera edició ha guanyat la Universitat Tècnica de Darmstadt (Alemanya) i la Universitat Politècnica de Madrid ha conclòs en cinquena posició entre un total de 20 centres participants. Les dues edicions passades, 2002 i 2005, van ser guanyades per la Universitat de Colorado.

El Departament d'Energia d'Estats Units està interessat en exportat el concurs i el passat divendres es va signar un acord amb el Ministeri de Vivenda d'Espanya amb la finalitat que Madrid aculli el concurs l'any 2010. Probablement a partir d'ara, la competició passarà a ser de caràcter anual, alternant Washintong amb una altra seu que anirà variant.

La propera edició serà al 2009 a Washintong; per més informació consulteu la web oficial o la elaborada per la upm. La primera fotografia correspon a la casa guanyadora i la segona a la presentada per la upm.