dilluns, 15 d’octubre del 2007

La petjada ecològica (Blog Action Day)

Aquest és la meva contribució participativa en el Bloc Action Day que aquest any gira entorn del medi ambient. No és un article especial, atès que la temàtica és recurrent en aquest bloc i per tant no té massa sentit fer un escrit especial sobre un tema explotat a diari; aquesta iniciativa té més interès en bitacores que no parlen sobre ecologia normalment, és a dir, si un bloc parla sobre cinema la gràcia és que aquell dia recomani una pel·lícula ecològica, o si és un bloc sobre cotxes parli sobre vehicles híbrids o sobre la fórmula zero...

La petjada ecològica (huella en castellà) és un indicador definit como l’àrea del territori ecològicament productiu (cultius, terres per pastar, boscos o ecosistemes aquàtics) necessaris per produir els recursos utilitzats i per assimilar els residus produïts per una població. L’objectiu fonamental consisteix en avaluar el impacte sobre el planeta en funció d’una manera de vida per determinar el grau de sostenibilitat.
El càlcul de la petjada ecològica és molt complex, i existeixen moltes metodologies, però totes tenen en compte els següents punts: la quantitat d’hectàrees emprades per urbanitzar i generar infraestructures i centres de treball; hectàrees per proporcionar suficients aliments vegetals; superfície per alimentar la ramaderia; superfície marina necessària per produir peix i les hectàrees de bosc per assumir el CO2 que provoca el nostre consum energètic.

Des del punt de vista global, s’ha estimat entre 1,7 hectàrees la biocapacitat del planeta per cada habitant, o el que és el mateix, si haguéssim de repartir el terreny productiu de la terra en parts iguals entre els més de sis mil milions d’habitants del planeta, a cadascú li correspondrien entre 1,7 hectàrees per satisfer totes les seves necessitats durant un any. Actualment, el consum mitjà per habitant i any és de 2,8 hectàrees, conseqüentment, a nivell global, estem consumint més recursos i generant més residus dels que el planeta pot generar y admetre. De fet, en un estudi dirigit per l’especialista en ecologia social Helmut Haberl, de la Universitat de Klagenfurt de Viena, ha estimat que l’home sobrepassa en un 20% la petjada ecològica raonable.

Per altra banda, l'Apropiació Humana de la Producció Primària Neta (HANPP, en les seves sigles en anglès) és el concepte emprat pels investigadors per determinar quina proporció de riquesa potencial del planeta s’ha perdut en cada ecosistema degut a l’activitat humana. Un recent estudi dirigit també per Helmut Haberl i publicat a la revista New Scientist, determinen una explotació del 24% de la terra que ja no és recuperable.
Si voleu mesurar la vostra empremta ecològica aneu aquí; evidentment, s'ha de ser conscient que aquesta calculadora només ens dona una idea de la nostra empremta de manera molt orientativa atès la simplicitat de les preguntes i el seu to genèric.

1 comentari:

ErrareHumanumEst ha dit...

Interessant l'emprenta ecològica!
Salut