divendres, 28 de novembre del 2008

Dia Sense Compres

El dissabte 29 de novembre es celebra el Dia Sense Compres (Buy Nothing Day). Aquesta iniciativa va nàixer al 1992 a Canadà, on un treballador del món de la publicitat, Ted Dave, va llençar aquesta idea contra el sobreconsum i des de llavors cada any s’ha anat celebrant, cada cop a més participació ciutadana.

Aquest dia no ha de ser considerat com una vaga en contra d’un producte o empresa concreta sinó que és una mesura per incitar a la reflexió sobre els nostres hàbits de consum, especialment contaminats per una corrent consumista en certes èpoques de l’any com és el Nadal; per aquest motiu el Dia Sense Compres es cel·lebra el darrer dissabte de novembre, com avantsala al periode nadalenc i ens convida a dur a terme el que s’anomena Consum Responsable i Sostenible.


S’entén com a Consum Sostenible aquell que és medi ambientalment net, socialment just i econòmicament rentable; i com a Consum Responsable aquell que només es realitza per qüestions realment necessàries i en la mesura adequada. El sector comercial ens ofereix la possibilitat, encara que ha petita escala, d’apostar per l’opció del comerç just i els productes ecològics en detriment de la resta, i de nosaltres depèn l’opció de no deixar-nos endur per la febre consumista i només adquirir aquells productes que ens són realment necessaris.

Darrere de tots els productes que es comercialitzen a les botigues trobem els recursos naturals que permeten la seva adquisició, ja siguin en forma energètica o en materials bàsics. La compra provoca el consum de fonts energètiques, utilització d'aigua, extracció de materials del sol, contaminació degut a la seva producció. Aquest escrit pretén dir que si les teves compres són innecessàries, estàs contribuint a un consum innecessari d'energia, aigua i materials naturals a més d'una contaminació gratuïta; això és pot traduir en manca de petroli, sequeres prolongades, aument de preus per manca de primèries matèries...

Aquest dia persegueix que et donguis compte que la compra s'ha de realitzar de manera intel·ligent perquè va més enllà de triar un producte i pagar, abans hi ha un seguit d'etapes que cal conèixer. I si us plau, que ningú faci demagògia, voldria que no s'interpreté malament l'escrit, perquè en cap moment es diu que comprar estigui malament.

1 comentari:

zel ha dit...

Ha arribat un punt, carles, que compro POC de la cual cosa, els meus fills es queixen... nois, els dic, fins que tot caduqui, la nevera sigui buida i caigui la casa a bocins, n'estic tipa de llençar...

Petonets!