En les darreres setmanes existeix una problemàtica ocasionada per la possible construcció d'una central tèrmica a Mequinensa, poble de la franja aragonesa. Des de el poble d'Almatret s'ha creat una plataforma per impedir que aquesta central de carbó acabi fent-se realitat, atès que l'ubicació prevista en al terme municipal de Mequinensa fa que, en realitat, estigui més a prop del nucli urbà d'Almatret que no pas de Mequinensa, concretament a 7 quilòmetres.
Els veïns d'Almatret consideren que la instal·lació serà perjudicial per la salut del habitants així com per l'activitat agrària i ramadera de la zona atès les emissions contaminats que desprendà la central a l'atmosfera com partícules de monòxid de carboni (CO), diòxid de sofre (SO) i òxids de nitrogen (NOx).
Per altra banda, l'empresa promotora Carbonífera Energía, ha declarat que el combustible emprat serà una barreja de lignit extret de mina i de lignit d'escombrera; aquest darrer prové de restes emmagatzemades a la intemperie des de fa molts anys a Mequinensa, de manera que contribuiria a l'eliminació d'un material considerat com a residu perillós i es recuperarà un espai natural actualment ocupat per un abocador de lignit. També consideren que la contaminació emessa serà baixa.
Sobre tota aquesta problemàtica em venen al cap una serie de qüestions:
1. Té lògica emplaçar una central tèrmica de carbó en una zona ZEPA? Les sigles zepa signifiquen zona especial de protecció d'aus. Les centrals termiques poden conviure perfectament amb la flora d'aus, però una zona protegida medi ambientalment no és compatible, al meu entendre, per una activitat com aquesta.
2. Aquesta zona on es té la intenció d'ubicar la central també afecta espais protegits en el pla d’ordenació de recursos naturals del Baix Ebre aragonès. La pregunta és la mateixa que l'anterior.
3. Una central tèrmica de carbó amb una barreja de lignit de mina i d'escombrera no sembla el combustible més net per assegurar que la contaminació no afectarà ningú. S'entén lignit d'escombrera com lignit extret de mina de mala qualitat.
4. En cas que la central s'acabés construint m'agradaria saber si la Unió Europea també actuarà de la mateixa manera que ho està fent amb el cas Segarra-Garrigues, atès que també és tracta d'una zona ZEPA.
5. Una central tèrmica es pot construir a 7 quilòmetres d'un poble? Si la llei ho permet millor que ho rectifiquin els legisladors de manera urgent.
6. El Govern d'Aragó ha demostrat per segona vegada que no estava en contra del transvasament de l'Ebre per una qüestió ecològica. No és conseqüent estar en contra del polèmic Pla Hidrològic Nacional i al cap d'uns mesos apostar per una zona recreativa d'spa, camps de golf i casinos en una zona amb falta d'aigua com Los Monegros i ara acceptar la construcció d'una central tèrmica en una zona protegida i amb interés medi ambiental.
Les respostes d'aquestes preguntes m'obliguen a posicionar-me a favor de la Plataforma Almatret Net, que està en contra de la central tèrmica. La seva web aquí.
1 comentari:
Carles, moltíssimes gràcies des d'Almatret Net per sumar-te a la nostra causa, que no és només nostra, sino que en el fons és de tots.
Gràcies també per ficar el link del nostre blog, i ja saps per qualsevol cosa, estem a Almatret...mente encara puguem respirar.
Mònica_Almatret Net
Publica un comentari a l'entrada