diumenge, 28 de desembre del 2008

2009: Any Internacional de l'Astronomia

Acomiadem el 2008, Any Internacional del Planeta Terra i Any Internacional pels Drets Humans del Sàhara Occidental i donem la benvinguda al 2009, que es considera com l'Any Internacional de l'Astronomia (AIA), aconteixement que representa l'oportunitat de poder transmetre els ciutadans l'emoció del descobriment i el plaer de compartir el coneixement bàsic del Univers, el valor del nostre lloc dins ell i la importància de la cultura científica.

Els principals objectius són:

  1. Augmentar el coneixement científic.
  2. Promoure l'accés al coneixement universal de les ciències fundamentals a través de l'observació.
  3. Fomentar el creixement de comunitats astronòmiques en països en vies de desenvolupament.
  4. Recolzar i millorar l'educació en ciències.
  5. Oferir una imatge moderna de la ciencia i els científics per estimular els joves que cursin carreres científiques i tecnològiques.
  6. Enfortir i crear una comunitat de gent interessada en l'astronomia a tots els nivells.
  7. Promoure la paritat de gènere dins les carreres científiques i d'enginyeria.
  8. Afavorir la preservació i protecció de l'herencia natural i cultural que suposa un cel fosc en llocs com parcs naturals, oasis urbans i centres astronòmics.
Atès que aquest és un bloc que parla especialment sobre medi ambient, m'ha sobtat gratament el vuitè objectiu. Fa gairebé un any i mig, vaig parlar de la contaminació lumínica de la mà d'una associació de Tàrrega anomenada Cel Fosc on podeu trobar gran quantitat d'informació sobre el tema. No pretenc aprofitar aquest escrit per donar la pallissa sobre aquesta problemàtica en qüestió (per això rellegiu-vos l'escrit que vaig redactar el seu dia aquí), però sí per fer una petita reflexió de com la il·luminació ens pot donar una idea de la grandíssima fortuna que hem tingut al neixer en un país del primer món. Potser un desig pel nou any que tots ens hauríem de fer és intentar en reduir aquestes diferències tan grans...