dijous, 30 d’agost de 2007

Cel fosc

Cel Fosc és una associació que lluita en contra de la contaminació lumínica, amb la intenció d'il·luminar de la millor manera possible els carrers i places de les ciutats tot estalviant energia i respectant el medi ambient.

Tal i com s'explica en la mateixa web "la contaminació lumínica és l'emissió de flux lluminós de fonts artificials nocturnes en intensitats, direccions, horaris o rangs espectrals innecessaris per a la realització de les activitats previstes en la zona en què s'han instal·lat els llums; frequentment la detectem com la brillantor del cel produïda per la mala qualitat de l'enllumenat exterior, tan públic com privat. Les conseqüències més destacables són l'agressió al fràgil ecosistema nocturn, el malbaratament de recursos energètics i de diners, un sobrecosnum que comporta residus tòxics que ens podríem estalviar i la pèrdua del cel estel.lat".

Suposo que la majoria dels que ens preocupem pel problema energètic som conscients que cal sustituir l’enllumenat públic actual per un de baix consum, però se’ns escapa que moltes de les faroles del nostres carrers, sovint són incorrectes. No te cap sentit que una farola emeti llum vers el cel, el que interessa és que il·lumini el carrer. A la web hi han varis exemples sobre bones i males pràctiques d'il·luminació molt recomanables de veure.
Per acabar deixo una foto que quan la vaig veure em va impressionar molt. Simplement mostra la diferència de vida entre els països del nord i del sud en funció de la llum disponible o utilitzada; és impactant i dona molt per reflexionar sobre la gran diferència de vida entre els que som rics i els que són pobres. Només observant aquesta imatge em dono compte de la gran sort que tenim d'haver nascut a aquí i no a un país del tercer món; quan miro aquesta fotografia se que simplement la sort o les circunstàncies aleatòries han fet que no m'hi hagi tocat, i és per això que vull dedicar part dels meus esforços, coneixements i temps em ajudar aquesta gent.