diumenge, 2 de maig del 2010

Vessament de petroli al Golf de Mèxic

Fa dues setmanes que va esclatar una base petrolífera al Golf de Mèxic que ha ocasionat 11 morts i un vessament diari equivalent a 160.000 litres de petroli. La taca actual fa 77 km de llarg per 129 d'ample i ja ha arribat fins la costa de l'estat de Luisiana d'Estats Units, tot i que és probable que ens els propers dies pugui escampar-se fins 4 estats més.

Tots ens recordem ara del famós xapapote de Galícia, de manera que més o menys ens podem fer una idea de què és tot això. Si aquí temíem per la diversitat de marisc de les costes i ries gallegues, en aquest cas d'Estats Units, hi ha l'imminent perill que la taca entri dins la reserva natural de Pass-a-Loutre, amb més de 400 espècies animals i vegetals.
A banda de la problemàtica medi ambiental citada, el petroli no és un recurs energètic del qual ens poguem permetre el luxe malgastar. Tots som conscients que els combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natual) s'esgotaran degut l'excessiu ritme de consum, el qual no permet el temps de regeneració necessari.
Canviant radicalment de tema, es curiós que ningú ha posat en dubte la seguretat de les grans instal·lacions petrolíferes; en canvi, en el controvertit sector de l'energia nuclear, la seguretat és un dels principals motius que atemoritza la societat. La tecnologia petrolífera és molt madura, fa anys que existeixen les plantes d'extracció i refineries, per tant aquest accident mostra que el risc cero no existeix mai.
Accepto dir que les instal·lacions nuclears són segures, però un petit error pot esdevenir un greu accident; el risc és inversament proporcional als efectes que pot desencadenar. A més, una explosió d'una central nuclear tindria efectes pitjors.
Aprofito per introduir l'equivalència amb l'energia nuclear perquè arran de la polèmica que es va originar sobre la possibilitat que Ascó es presentés com a candidata per acollir el magatzem temporal de residus nuclears, vaig trobar a faltar experts que parlessin amb sinceritat, tots dos bàndols defensaven la seva postura amagant els seus punts febles fent demagògia. Jo em declaro anti-nuclear, com ja he proclamat moltes vegades, però això no vol dir que aquest tipus de generació energètica no tingui avantatges.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Perdona, però penso que no té gens ni mica d'importància si es gasta petroli o no en comparació amb la problemàtica ambiental

Carles Sampietro Lara ha dit...

Hi estic d'acord, però el sentit de l'escrit no és devatre què és més important, és un intent de posar de manifest que el risc zero en instal·lacions energètiques no existeix.

Estic d'acord amb tu que aquesta noticia és important per l'impacte ambiental que tindrà.