dimecres, 13 d’agost del 2008

Les darreres platges verges de Catalunya

Ahir, el suplement d’estiu de El Periódico de Catalunya presentava un reportatge sobre les darreres platges verges que queden a Catalunya. La majoria d’aquestes platges no han patit un canvi de fesonomia atès que el seu terreny abrute han frenat la construcció de passeigs marítims i apartaments.

Deixant de banda les cales que nomès són accessibles per mar amb vaixell i buscant racons solitaris i ben conservats, el llistat de platjes s’ha reduit a 20. Segons el diari, l’autèntica platja verge que resta a Catalunya és la de la Tavellera (foto), situada al Cap de Creus, un lloc de somni pel banyista.

Malauradament, des de fa temps crec que aquella mítica i caduca frase que un esquirol podia donar la volta a la panínsula Ibèrica sense tocar al terra passant d’arbre en arbre, caldrà substituir-la per una que digui quelcom com que un turista podrà donar una volta a la península mitjançant un passeig marítim. És per aquest motiu que m'ha encantat saber que encara existeixen llocs verges o propers a ells.


A partir d'ara, si puc, cada estiu visitaré alguna d'aquestes platges en estat pur que necessitem preservar. Si podeu fer alguna escapadeta aquests dies d'agost deixeu-vos convèncer per aquesta proposta.


Malgrat el llistat de 2o platges, l'edició en paper mostra un recull de 9 que a continuació esmento perquè l'edició web no les cita: Platja del Fangar (Deltebre, Tarragona), Cala Estany Podrit (Ametlla de Mar, Tarragona), Platja Fonda o Waikiki (Tarragona), Platja de Roses o de la Descaragolada (Sitges, Barcelona), Cala Futadera (Tossa de Mar, Girona), Platja Vallpresona (Santa Cristina d'Aro, Girona), Cala Bona (Palamós, Girona), Platja Can Comes (Castelló d'Empúries, Girona) i Cala Tavellera (Port de la Selva, Girona).


Article de El Periódico sobre la situació d'aquest tipus de platges aquí; sobre la darrera platja verge, aquí; i la web del Ministeri de Medi Ambient amb totes les platges d'Espanya amb fotos, aquí.

8 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Un molt bon post i molt util. 1000 gracies!. Llegint-lo m'he enrecordat de l'estiu que vaig passar com a voluntari netejant cales nomes accessibles amb barca. La veritat es que em vaig quedar flipat per una banda del munt de cales "deshabitades" en ple estiu i per altra banda de la quantitat de bruticia que s'hi pot arribar a acumular arrossegada pel mar. Vam arribar a recollir fins i tot una moto tota oxidada!.

Carles Sampietro Lara ha dit...

Caram!! Segur que va ser una experiència molt bona. Ho vas fer amb alguna ONG en concret?

Asimetrich ha dit...

Ep, no era pas una ONG, era un dels camps de treball d'estiu de la generalitat... tot i que soni a reformatori no és cap càstig, sinó una forma diferent de passar les vacances molt recomanable (pels més joves, és clar, a mi ja se m'ha passat l'arrós)

zel ha dit...

Jo en dono fe, aquestes coses també es fan a Girona, reollir i endreçar bocinets de platges, i es pot fer de diversa manera. Normalment els ens locals en la part de cultura o medi ambient ofereixen la gestió a algun centre o museu que ofereix activitats per escoles, casals, grups...i una mica d'aquí, una d'allà...

Unknown ha dit...

Carles, les platges verges cada vegada són més escasses.
De fet ja fa molt temps que no vaig a la platja. M'agobia el munt de gent que hi ha, i els brètols de les motos i els de la música a tota pastilla.
Ara feia temps que no et deixava cap comentari però sí que vaig passant.
Una abraçada

Anònim ha dit...

la platja de tavellera a port de la selva es una passada, de fet fa temps que no hi he anat però quan hi solia anar cada estiu es clar en barca allò era meravellos, quietud, tranquil·litat el remor de la mar etc.... de somni la veritat els que pugueu aneu-hi us encantara-no cal anar gaire lluny per gaudir de les nostres platges verges.

èlia ha dit...

Hola, jo em dic èlia.
En aquests dies estem vuscan un lloc on anar de vacances una setmana a la platja. Encara no savem on, nosaltres estem buscan un platja no molt lluny de Igualada(Barcelona), hi he pensat que vosaltres com es cuneixeu vastantes platjes i cales, em podrieu ajudar a vuscar una platja amb la aigua neta, tan amb sora com amb brosa. HO si no una cala!
gracies per la seva ajuda!
si podeu envieu-me la resposta en aquesta adreca:
eliajorba@hotmal.com

èlia ha dit...

Disculpin les molesties de tantes faltes!
jeje!
gracies*