diumenge, 13 de juliol del 2008

Desprendiment i desglaç

En els darrers mesos el desprendiment o desglaç del casquet polar Àrtic i l’Antàrtida ha posat de manifest una de les moltes conseqüències del canvi climàtic. Entre 1995 i 2002, la plataforma Larsen-B va perdre prop de 12.500 km2 en diversos desprendiments; recentment la placa Wilkins ha perdut prop de 160 km2; en els darrers mesos es parla que aquest estiu el casquet polar àrtic patirà el major desglaç en la seva història i la darrera noticia referent el tema ha estat la desaparició del mític túnel de la glacera de la Patagònia argentina Perito Moreno.


El cas del Perito Moreno es força curiós. Aquesta glacera provoca que una part del llac Argentino quedi com un pantà apart. Degut la pressió de les aigües, poc a poc aquestes van erosionant i fonent la glacera provocant un túnel, per sota del qual les aigües s’esmicolen lentament. Cada estiu, aquest túnel de gel acaba cedint i es desprèn; ara ha succeït el aquest mateix fet però a l’hivern (recordeu que a l’Argentina ara és hivern); si ni tan sols l’hivern es capaç de mantenir el desgel no se que ens espera de cara al futur.


Que les glaceres estiguin en retrocés és un fet que els científics ja esperaven, però no es creia que aquest ritme fos tant ràpid. No anem per bon camí... El futur és totalment incert. A partir d'ara, qualsevol cosa pot succeir.

2 comentaris:

ErrareHumanumEst ha dit...

Eis,

per seguir l'evolució http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

salut!

zel ha dit...

Aquestes coses que surten al mig de suport endif i jo que sé, que són ? Darrerament em passa que en trobo i no ho entenc, pel que fa al desglaç, vull ser optimista, davant d'aquest estiu que tenim...diga'm babaua, però m'he d'agafar a algun lloc...i m'agafo als períodes cíclics com a una fusta després d'un naufragi, fa massa por...

Petons!