dijous, 20 de març del 2008

Insofrible o insostenible

El primer cap de setmana d’aquest mes es va produir un fet insòlit en motociclisme. La cursa inaugural de la competició de Moto GP -on competeixen Valentino Rossi, Dani Pedrosa i el debutant Jorge Lorenzo, entre d'altres- es va celebrar per primer cop durant la nit en comptes de fer-ho a la llum del sol.Aquestes curses sempre tenen lloc al migdia; primer corren els de la categoria de 125 cm3, després els de 250 i finalment els de moto GP, entorn de les 14 hores. Córrer al migdia en un país com Qatar implica que els pilots han de suportar temperatures INSOFRIBLES, superiors als 40º segons he llegit. És obvi que buscar un horari amb una menor temperatura és raonable, però clar, quan la solució passa per competir per la nit amb la conseqüent il·luminació artificial del circuit s’arriba fins un punt INSOSTENIBLE.

Per sort no han apostat per una opció encara molt més inútil com la de cobrir el circuit amb vidre com si fos un túnel i refrigerar-lo amb mega-aparells d’aire condicionat.

De manera encoberta cal esmentar que l’horari de Qatar va avançat respecte el nostre 2 hores, de manera que competir a les 23 hores es pot traduir amb emetre la cursa en horari prime time a Europa. Les autoritats responsables de l’organització del circuit de Qatar han afirmat que la despesa lumínica s’ha vist compensada amb la recaptació econòmica en concepte de ingressos televisius, o sigui, que ha estat un negoci perfecte, un chollo!!

Sempre he trobat que aquest tipus de competicions emeten una gran quantitat d’emissions de CO2 i consumeixen tontament una gran quantitat de combustible energètic. En la situació actual a nivell ecològic i energètic, el sector s’hauria de plantejar reduir emissions, augmentar eficiències o apostar per curses de cotxes elèctrics d’alt nivell. Em sembla que fins ara els col·lectius ecològics han respectat força aquest tipus de pràctiques; així que com a mínim estaria bé que si no pretenen incorporar elements ecològics no fessin bajanades com aquesta.

PD: Per cert, a principis de maig, la Fórmula 1 també tindrà la primera cursa nocturna de la seva disciplina; concretament serà al circuit de Singapur.