dimarts, 26 d’abril de 2011

Chernòbil 25 anys després

Avui, dia 26 d'abril, fa 25 anys que va succeir el que fins fa poc es considerava com el pitjor desastre nuclear de la història de la humanitat; malauradament, en l'actualitat aquest honor podria compartir-se amb el recent desastre de Fukushima.

Aprofitant aquesta desagradable efemèride, aquest cap de setmana m'he entretingut amb el còmic Chernòbil - La Zona, els autors del qual són Francisco Sánchez, com a guionista, i Natacha Bustos com a il·lustradora.


La novel·la gràfica s'estructura en 3 parts i relata la manera d'afrontar el desastre de 3 generacions. La primera part relata com la gent gran decideix tornar als camps a llaurar la terra contaminada radioactivament abans que malviure en la ciutat, al caps d'uns anys que l'accident ja havia passat. En el segon capítol es descriu com fou el moment de l'accident: homes joves treballadors en la central van haver de sacrificar la seva vida en tasques de seguretat i les mares amb fills petits eren traslladats ràpidament sense informació ni temps d'agafar ni una trista foto de la familia; i finalment s'explica com molts nens, un cop passada l'adolescència, retornen a la zona en busca dels records d'infantesa que el succés els va obliga a perdre.


Amb aquest còmic, sense paraules i amb una mica de reflexió, un s'adona com 25 anys després de l'accident, la condició humana és capaç d'assolir fets sensacionals i alhora tindre un comportament nefast. Ja ningú recorda els noms de qui van sacrificar les seves vides per frenar aquell drama; tothom gira l'esquena als nounats amb malformacions genètiques...


La novel·la gràfica costa uns 18 euros, presenta 184 pàgines, gairebé no té text i les il·lustracions són en blanc i negre. Si us voleu fer una millor idea del seu interior acudiu als següents enllaços: ressenya de l'editorial i interiors en youtube.