diumenge, 20 de juliol del 2008
Bioviva
diumenge, 13 de juliol del 2008
Desprendiment i desglaç
En els darrers mesos el desprendiment o desglaç del casquet polar Àrtic i l’Antàrtida ha posat de manifest una de les moltes conseqüències del canvi climàtic. Entre 1995 i 2002, la plataforma Larsen-B va perdre prop de 12.500 km2 en diversos desprendiments; recentment la placa Wilkins ha perdut prop de 160 km2; en els darrers mesos es parla que aquest estiu el casquet polar àrtic patirà el major desglaç en la seva història i la darrera noticia referent el tema ha estat la desaparició del mític túnel de la glacera de la Patagònia argentina Perito Moreno.
El cas del Perito Moreno es força curiós. Aquesta glacera provoca que una part del llac Argentino quedi com un pantà apart. Degut la pressió de les aigües, poc a poc aquestes van erosionant i fonent la glacera provocant un túnel, per sota del qual les aigües s’esmicolen lentament. Cada estiu, aquest túnel de gel acaba cedint i es desprèn; ara ha succeït el aquest mateix fet però a l’hivern (recordeu que a l’Argentina ara és hivern); si ni tan sols l’hivern es capaç de mantenir el desgel no se que ens espera de cara al futur.
divendres, 11 de juliol del 2008
Universitat Catalana d'Estiu de Ciències de la Natura
La Universitat Catalana d'Estiu de Ciències de la Natura (UCECN) va nàixer formalment l'any 2004 impulsada per la Universitat Catalana d'Estiu, la Institució Catalana d'Història Natural, l'Escola i l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig. Ja en la seva primera edició fou un èxit i en l'actualitat participen cada any uns 150 alumnes, que reben classes dels millors experts en ciències de la natura dels Països Catalans, Europa i Amèrica.
La UCE de Ciències de la Natura és en primer lloc possible gràcies a l'empenta de l'Ajuntament de Seròs i el recolzament de la Diputació de Lleida. I hi donen suport un extens ventall d'entitats científiques i acadèmiques de casa nostra, Europa i Amèrica.
La Universitat té dues vessants: l'edició d'estiu, que acull en paral·lel durant juliol un important ventall de cursos de diferents temàtiques, acompanyats de tallers, excursions naturalistes, conferències, congressos i tota mena d'activitats sempre al voltant del medi natural. L'altra vessant són els cursos que es desenvolupen al llarg de l'any agafant un cap de setmana al mes. Són programacions molt més extenses que cerquen formar experts en diferents àmbits com la recerca de la geologia, o els diferents grups de la fauna i la flora, la gestió o la divulgació.
S'afegeixen camps de treball, campaments d'estudi a Catalunya i Amèrica i, fins i tot, campaments d'estiu al voltant de la natura per a xiquets i joves, a més de simposis, jornades, congressos i conferències tant a l'Aiguabarreig –el seu marc natural- com arreu d'Europa, en col·laboració amb organitzacions i universitats de tot arreu.
dijous, 10 de juliol del 2008
Eco-Disc de Manolo García
Hace ya dieciocho años ando yo incordiando con mi preocupación medioambiental a todo el que se deje. A muchos les parecía exagerado y alarmista entonces. A otros, incluso ahora. Por desgracia, el tiempo y la situación actual nos está dando la razón a los que tenemos esta inquietud.
dilluns, 7 de juliol del 2008
Escrito con tinta verde (Octavio Paz)
palabras que son árboles,
Escrit per
Carles Sampietro Lara
0
gotes
Etiquetas: Poesia i literatura
dijous, 3 de juliol del 2008
Disfrutar amb la natura
La natura no solsament és quelcom bonic i estètic que només podem contemplar, sinó que és un element dinàmic que ens permet disfrutar amb ell i interacturar amb el seu comportament.
Escrit per
Carles Sampietro Lara
1 gotes
Etiquetas: Disfrutar amb la natura
dimarts, 1 de juliol del 2008
Quan l'aigua és art
L’aigua és la força més creativa. Tot el que veiem ha estat creat per ella. La seva primera missió és rejovenir el món. Llavors, perquè no anomenar-la artista?
Amb aquestes paraules Joaquín Araújo defineix el conjunt de 70 imatges que conformen l’exposició AGUA. Desconec si es pot veure en algun dels pavellons de l’Expo o on està emplaçada ara mateix; jo l’he descobert gràcies a un especial de l'Expo elaborat per la web del diari El Mundo on es pot gaudir de 8 instantànies. També s'ha editat un llibre amb aquestes imatges i amb textos que les il·lustren; suposo que en Joaquín Araújo ha estat el coordinador del llibre i exposició fotogràfica perquè la primera imatge adjuntada és la portada del llibre i com es pot observar apareix el seu nom, així com el responsable dels textos que acompanyen les imatges.
De totes maneres, entreu en la web i delecteu-vos amb la seva bellesa o reflexió associada.




Escrit per
Carles Sampietro Lara
0
gotes
Etiquetas: Expo Saragossa, Fotografia